Υλικά
Για το ζυμάρι:
2 3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
1/3 φλιτζ. γάλα
6 κ.σ. βούτυρο ή βιτάμ
1/4 φλιτζ. νερό
1 αυγό (προαιρετικά)
Για τη γέμιση:
1 φλιτζ. ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια ή όποιο άλλο αλλαντικό σας αρέσει
1 φλιτζ. τριμμένο τυρί του τοστ
1/2 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
σάλτσα ντομάτας
2 κ.σ. λάδι
Εκτέλεση
Σε μπολ ρίχνουμε 2 φλιτζ. αλεύρι, τη μαγιά, αλάτι και ζάχαρη.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τις 6 κουταλιές βούτυρο ή βιτάμ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό.
Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα-βούτυρο στο αλεύρι ανακατεύοντας στην αρχή να ενωθούν τα υλικά, ρίχνουμε το αυγό (αν το βάλουμε) προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μαλακό ζυμαράκι.
Λαδώνουμε τη ζύμη και την σκεπάζουμε στο μπολ για μια ώρα να φουσκώσει.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο, κόβουμε 6 λωρίδες μέτριες και κάθε λωρίδα σε 6 τετράγωνα κομματάκια.
Τα βάζουμε σε μπολ αραιά, ρίχνουμε τις 2 κ.σ. λάδι και ρίγανη, αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο, μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε το κομμένο ζαμπόν, τα τριμμένα τυριά, τη σάλτσα, προσθέτουμε και τα κομματάκια ζύμης, ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα τα υλικά μας και τα ρίχνουμε σε καλά λαδωμένη φόρμα ή στρογγυλό ταψάκι πυρέξ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου να ροδίσει καλά.
Μόλις την βγάλουμε από το φούρνο αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε ζεστή με σάλτσα ντομάτας.