Υλικά
1 κιλό χταπόδι
3 μελιτζάνες φλάσκες
3 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1 φύλλo δάφνη
3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.σ. μέλι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
αλάτι
φρέσκο θυμάρι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Κόβουμε το χταπόδι σε χοντρά κομμάτια.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τη ζάχαρη και σοτάρουμε να γυαλίσουν ελαφρά.
Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για λίγο ακόμη.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι, το μπαλσάμικο, το πιπέρι και τη δάφνη και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά περίπου ή όσο χρειάζεται μέχρι να μαγειρευτεί καλά το χταπόδι.
Στο μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια.
Τις αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τις αλατίζουμε, τις ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά να ψηθούν και να πάρουν λίγο χρώμα.
Μόλις γίνει το χταπόδι ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε με προσοχή και βράζουμε για 5 με 10 λεπτά ακόμη, να μελώσει το φαγητό μας.
Στο σβήσιμο προσθέτουμε και το μέλι και αν χρειάζεται το φαγητό τότε βάζουμε και αλάτι.
Πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι.