Υλικά
30 αμπελόφυλλα φρέσκα και 4 ακόμη για το τέλος
30 κουταλάκια ρύζι καρολίνα πλυμμένο με νερό και στραγγισμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι τριμμένο
1 πιπεριά πράσινη τριμμένη
3 ντομάτες πολτοποιημένες
1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο για τη γέμιση
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο για το τέλος
αλάτι
πιπέρι
νερό για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Βράζουμε λίγο νεράκι και το ρίχνουμε πάνω στα αμπελόφυλλα για να ζεματιστούν.
Όταν αλλάξουν χρώμα είναι έτοιμα και τότε τους ρίχνουμε κρύο νερό.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, 2 σκελίδες από το σκόρδο, το δυόσμο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και 1 πολτοποιημένη ντομάτα.
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το 1/2 ποτήρι λάδι.
Παίρνουμε ένα ένα φύλλο προσθέτουμε μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε με τον γνωστό τρόπο κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
Στρώνουμε σε ένα ταψί σε σειρές και περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα, το λάδι και το σκόρδο.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε το φαγητό με τα 4 αμπελόφυλλα που έχουμε κρατήσει, προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσουμε καλά.
Αν περισσέψει γέμιση τη βάζουμε σε μια άκρη του ταψιού βάλτε και μια πατατούλα ανάμεσα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω για 1 ώρα, στο τέλος πρέπει να μείνουν με το λαδάκι τους.