Υλικά
1 μέτρια κολοκύθα κομμένη σε φέτες όπως το καρπούζι
200 γρ. φέτα σε κομμάτια
1 φλιτζ. του καφέ τραχανά ή ρύζι καρολίνα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο
1 δόση σπιτικό φύλλο (βασική συνταγή), για 5 φύλλα
ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά όπως είναι η περιγραφή στη βασική συνταγή για σπιτικό φύλλο.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας.
Βάζουμε την κολοκύθα με τη φλούδα αλλά χωρίς τα σπόρια σε ταψάκι, αλατίζουμε και ψήνουμε στους 200°C για 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
Αφαιρούμε τη σάρκα και την αφήνουμε για μισή ώρα στο σουρωτήρι, πιέζοντας λίγο, μέχρι να στραγγίξουν τα υγρά της.
Σε μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα, τη φέτα, τον τραχανά ή το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Ανοίγουμε 4 φύλλα.
Λαδώνουμε ένα χαμηλό ταψί, απλώνουμε πατσαβουριαστά τα δυο φύλλα, αφού τα λαδώσουμε χωριστά, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση, σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα, πάλι λαδωμένα, και γυρίζουμε ωραία τον κόθρο.
Λαδώνουμε την επιφάνεια, τη ραντίζουμε με νερό, τη χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1½ ώρα σε ζεστό φούρνο στους 180°C.
Tip
Αν τη φτιάξετε με έτοιμο φύλλο, προτιμήστε ζύμη κουρού: ένα φύλλο κάτω και ένα πάνω.