Υλικά
Για τα καλαμαράκια:
650 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα
1/2 φλιτζάνι κρασί
3-4 ντομάτες τριμμένες ή
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 κ.σ .πελτέ
1/2 πιπεριά πράσινη
1/2 πιπεριά κόκκινη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κ.γ. μπαχάρι
1/4 φλιτζάνι λάδι
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Για το κριθαράκι:
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
αλάτι
1 κ.σ. λάδι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα καλαμάρια σε άφθονο νερό και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα νερά καλά.
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και αφού κάψει ελαφρά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο (ολόκληρο).
Αφήνουμε για 2 λεπτά περίπου και προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε χοντρά κυβάκια.
Ανακατεύουμε και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε τα καλαμάρια.
Σε αυτή τη φάση αφαιρούμε το σκόρδο και το πετάμε.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο να βγάλουν τα υγρά τους και μετά ρίχνουμε το κρασί.
Αφού εξατμιστεί σχεδόν ρίχνουμε τον πελτέ και τη ντομάτα.
Επίσης προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά να πιει τα υγρά του.
Ελέγχουμε και αν τα καλαμάρια μας είναι σκληρά προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν λίγο ακόμα. Χρειάζονται 30-40 λεπτά περίπου.
Θέλουμε τα καλαμάρια μας να έχουν λίγη σάλτσα και να μην είναι μόνο με το λάδι τους.
Στο μεταξύ, έχουμε βράσει το κριθαράκι μας σε άφθονο αλατισμένο νερό και το έχουμε κατεβάσει 2 λεπτά νωρίτερα από τον προτεινόμενο χρόνο της συσκευασίας.
Σουρώνουμε, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα με τα καλαμαράκια.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.