Υλικά
1/2 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
4 κούπες γάλα ζεστό
αλάτι
πιπέρι
1 1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα
1 1/2 κούπα τριμμένο κασέρι
1/2 κούπα μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο ή φρυγανιά
1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
Βράζουμε το μακαρονάκι σε αλατισμένο νερό να "κρατάει”.
Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Ξεκινάμε να φτιάξουμε μία μπεσαμέλ.
Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Δε θέλουμε να πήξει πολύ.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά ανακατεύοντας.
Κρατάμε λίγα στην άκρη.
Όταν λιώσουν, ρίχνουμε μέσα στην κρέμα το μακαρονάκι, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μίγμα μας σε βουτυρωμένο ταψάκι 25x18 εκ.
Τρίβουμε το ψωμί ή τη φρυγανιά με τη μία κουταλιά βούτυρο και πασπαλίζουμε με αυτό το μίγμα το φαγητό.
Από πάνω ρίχνουμε τα τυριά που κρατήσαμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μία ροδοκόκκινη κρούστα.