Υλικά
1/4 κούπας λάδι
1/4 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
1 ασπράδι
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1/2 κιλό μανιτάρια
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα, το άσπρο και το πράσινο μέρος
250 γρ. μαρούλι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια σκουπίζοντας τα με χαρτί κουζίνας.
Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά τα κρεμμυδάκια και το μαρούλι και κόβουμε τα σε κομμάτια.
Ζεματάμε τα κρεμμυδάκια και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, ώσπου να μαραθούν.
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, το μαρούλι, τον άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και μισή κούπα ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή εστία για 30 λεπτά, να μαλακώσουν τα λαχανικά, χωρίς να λιώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
Χτυπάμε το ασπράδι με το χυμό λεμονιού, σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα λίγο από το ζουμί του φαγητού και αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνώντας την κυκλικά, ώσπου να πάει παντού.
Αν δεν μας αρέσει το αυγολέμονο, μπορούμε να περιχύσουμε το φαγητό μόνο με το χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε ζεστό.
Χωρίς το αυγολέμονο σερβίρεται και κρύο.