Υλικά
Για το παστίτσιο:
1/2 κιλό μακαρόνια για παστίτσιο
1 κρεμμύδι ψιλoκομμένο
1 κιλό μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
2 φλιτζάνια τσαγιού τυριά τριμμένα (κασέρι, κεφαλογραβιέρα)
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρασί αρετσίνωτο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό
αλάτι
κόκκινο και μαύρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο
ρίγανη
μπαχάρι
κύμινο
δενδρολίβανο
Για την κρέμα:
7-8 κ.σ. αλεύρι
6 κ.σ. βούτυρο
4 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο γάλα
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια για 10 λεπτά.
Όσο τα μακαρόνια βράζουν εμείς βάζουμε μια σκελίδα σκόρδο σε ένα τηγάνι κι όταν βγάλει το άρωμα της, την αφαιρούμε.
Έπειτα σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μαζί με αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, δενδρολίβανο και αφού σβήσουμε με το κρασί, προσθέτουμε και την ντομάτα και αφήνουμε να πιει το ζουμί του για 20 λεπτά και τακτικά ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.
Για την κρέμα: Βάζουμε κι ένα κατσαρολάκι σε μεσαία εστία, μέσα στο οποίο λιώνουμε το βούτυρο μας.
Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη μας κολλήσει.
Όταν το βούτυρο με αλεύρι γίνουν ένα, τότε προσθέτουμε σιγά-σιγά το βρασμένο γάλα, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα.
Αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και βουτυρώνουμε το ταψί μέσα στο οποίο θα ψήσουμε το παστίτσιο, συνεχίζοντας ρίχνουμε λίγη φρυγανιά για να μη μας κολλήσει.
Για τη συναρμολόγηση: Κάνουμε μία στρώση με τα μισά μακαρόνια, περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο με το χτυπημένο αυγό και τα μισά τριμμένα τυριά.
Προσθέτουμε το μίγμα των μανιταριών (φροντίζουμε να πάει παντού), τα υπόλοιπα μακαρόνια, τα υπόλοιπα τυριά και την κρέμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 με 50 λεπτά.
Έπειτα το αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.