Υλικά
1 μπουτάκι αρνιού ξεκοκαλισμένο, και ανοιγμένο σαν μπριζόλα, χωρίς να το κόψουμε σε μερίδες, προηγουμένως το κτυπάμε με το σφυράκι της κουζίνας να πλατύνει.
Για τη γέμιση:
6 πάτους αγκινάρες ψιλοκομμένες σε λεπτές φετούλες
1/4 της κούπας λάδι ελιάς
συκωτάκια αρνίσια ψιλοκομμένα (όπως για τη μαγειρίτσα)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
άνηθο
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι ρύζι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι με το λάδι έχουμε βάλει να σοταριστούν οι φετούλες αγκινάρας, τα κρεμμυδάκια, τα συκωτάκια, τον άνηθο, το αλάτι το πιπέρι και προσθέτουμε και το ρύζι να σοταριστεί και να πάρει μια πολύ μικρή βράση.
Παίρνουμε το αρνάκι το λαδώνουμε από την μέσα μεριά και το αλατοπιπερώνουμε.
Απλώνουμε τις αγκινάρες σε όλη του την επιφάνεια και από επάνω όλη τη γέμιση τη μοιράζουμε να πάει παντού.
Τυλίγουμε απαλά το ρολό του αρνιού με την πέτσα προς τα έξω, και δένουμε πολύ καλά με σπάγκο.
Αλατίζουμε και λαδώνουμε εξωτερικά το ρολό.
Το βάζουμε στο πυρέξ ή σε μια γάστρα που σκεπάζει και να χωράει και ένα κιλό πατάτες ολόκληρες που θα βάλουμε πολύ αργότερα.
Αν περίσσεψε γέμιση, την απλώνουμε γύρω-γύρω από το ρολό, ρίχνουμε και λίγο νερό, και λαδάκι και φουρνίζουμε σκεπασμένο χωρίς τις πατάτες.
Ψήνουμε στους 160-180 βαθμούς επί μία ώρα. Κατόπιν προσθέτουμε γύρω-γύρω και τις πατάτες ολόκληρες σαν μικρές μπάλες καθαρισμένες για να ψηθούν.
Τις αλατίζουμε και βάζουμε επάνω τους λίγο βούτυρο (στην κάθε μία ξεχωριστά).
Προσέχουμε να μην τελειώσει το ζουμάκι και προσθέτουμε αν χρειάζεται νεράκι γι’ αυτό, γιατί αυτή είναι όλη η νοστιμιά του.
Συνεχίζουμε να ψήνουμε σκεπασμένο πάλι κι αυτήν την φορά επί 3/4 της ώρας στους 180 βαθμούς.
Προς το τέλος αφήνουμε για 1/4 της ώρας ξεσκέπαστο το πυρέξ, για να ροδίσουν το φαγητό μας.