Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο
ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 λεμόνι
4 κρεμμύδια
4 καρότα
4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Για τη γέμιση
ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γρ. κράνμπερι
100 γρ. πεκάν ή καρύδια
20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
350 ml λευκό κρασί
5 φέτες ψωμί σε μικρούς κύβους
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάστε τη γέμιση: Σοτάρετε το κρεμμύδι, το σέλερι και το μήλο σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ρίξτε στη συνέχεια τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ½ φλιτζάνι κρασί.
Αλατοπιπερώστε και βράστε το μίγμα για 7-8 λεπτά.
Ρίξτε στην κατσαρόλα τα κράνμπερι, τα πεκάν, τα κάστανα και το ψωμί.
Ανακατέψτε και κατεβάστε από τη φωτιά.
Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει.
Βάλτε τη γέμιση στην κοιλιά του κοτόπουλου και, αν περισσέψει λίγη (ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου), βάλτε τη στο ταψί μαζί με το κοτόπουλο.
Ανακατέψτε 5 κουταλιές ελαιόλαδο με το ξύσμα λεμονιού και λίγο αλάτι και αλείψτε το κοτόπουλο.
Βάλτε στο ταψί τα καρότα και τα κρεμμύδια κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, προσθέστε το θυμάρι και το υπόλοιπο κρασί, συμπληρώστε ½ λίτρο νερό και ψήστε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1½ ώρα, γυρνώντας το στο ενδιάμεσο από όλες τις πλευρές, για να ψηθεί σωστά.
Tip
Για να ξεφλουδίσετε εύκολα τα κάστανα, χαράξτε τα και τηγανίστε τα για λίγο, μέχρι να ξεκολλήσει η φλούδα τους. Στραγγίξτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν.