Υλικά
1 κιλό μπάμιες
2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/3 του φλιτζανιού ξίδι από κόκκινο κρασί
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
500 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη ή ανάλογο κονκασέ
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο (ή 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό)
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5’-6’.
Ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το ξίδι και, όταν σχεδόν εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Μόλις οι μπάμιες ροδίσουν ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και τις μεταφέρουμε σε ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Προσθέτουμε στο ταψί τη ντομάτα, τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, τον κύβο κομματιασμένο και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό για 40’.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε το φαγητό για 10’ ακόμα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Αφήνουμε τις μπάμιες λίγο να κρυώσουν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.