Υλικά
1 πακέτο λαζάνια
Για τη γέμιση:
5 πράσα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 χωριάτικο λουκάνικο
1 ποτηράκι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
κόλιανδρο σκόνη
γραβιέρα σε κύβους
Για τη μπεσαμέλ:
2 κ.σ. βούτυρο
2 κούπες γάλα
3 κ.σ. αλεύρι
λίγο πιπέρι μαύρο
λίγο αλάτι
1 κούπα γραβιέρα τριμμένη
λίγη ντομάτα τριμμένη ή έτοιμο χυμό
Εκτέλεση
Βάζουμε σε τηγάνι τα πράσα και το κρεμμύδι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε από το λουκάνικο τη μεμβράνη και το πιέζουμε με ένα πιρούνι να γίνει σαν κιμάς.
Λίγο πριν πάρουν χρώμα τα πράσα, ρίχνουμε το λουκάνικο.
Μετά από 5 λεπτά σβήνουμε με το κρασί και όταν εξαμτιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το κόλιανδρο και λίγο αλάτι, αν χρειάζεται.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά όσο έχει ακόμη λίγα υγρά το φαγητό.
Για τη μπεσαμέλ, λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι.
Μόλις κάψει ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
Προσθέτουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα. Δε θέλουμε να πήξει πολύ.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το πιπέρι, αλάτι και τη μισή κούπα από την τριμμένη γραβιέρα.
Απλώνουμε σε ένα μικρό πυρέξ λίγη μπεσαμέλ, λίγη ντομάτα και από πάνω μία στρώση λαζάνια.
Πάνω από τα λαζάνια απλώνουμε το ένα τρίτο της γέμισης, λίγους κύβους γραβιέρας και λίγη ντομάτα.
Σκεπάζουμε με λαζάνια.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τελειώνουμε με γέμιση.
Απλώνουμε στο τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ να καλύψει το φαγητό και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φαγητό.