Υλικά
1 λάχανο μέτριο και αφράτο
Για τη γέμιση:
2 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
μαϊντανό και άνηθο ή μάραθο
2 καρότα τριμμένα
1/2 φλιτζ. λάδι + 1/2 φλιτζ. για το τέλος
αλατοπίπερο
πάπρικα και ρίγανη
Για τη σάλτσα:
χυμό 2 λεμονιών
1 φλιτζ. από το ζουμάκι του φαγητού
2 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Κόβουμε το κέντρο από το λάχανο, το κοτσάνι του, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και αφήνουμε το λάχανο σε νερό με ξίδι για 30 λεπτά να καθαρίσει.
Βάζουμε νερό με αλάτι ως τη μέση μια μεγάλης κατσαρόλας να βράσει.
Τοποθετούμε το λάχανο με το κενό προς τα κάτω, μέσα στο νερό να ζεματιστεί, το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Το βγάζουμε, αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τρίβουμε τα κρεμμύδια και καρότα, πλένουμε το ρύζι σε τρυπητό.
Ανακατεύουμε σε μπολ το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε το λάδι και αλατοπίπερο, ρίγανη.
Αφήνουμε 15-30 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις και να φουσκώσει το ρύζι μας.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα, τα εξωτερικά που είναι μεγαλύτερα τα κόβουμε σε δύο μέρη αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι.
Βάζουμε στην μια άκρη αρκετή γέμιση και τυλίγουμε τους ντολμάδες μας σε ρολά σφιχτά.
Τους βάζουμε σε πυρέξ ελαφρά λαδωμένο και στρωμένο με τα κοτσάνια, σχισμένα ή μικρά λαχανόφυλλα που δεν τυλίγονται, με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω κοντά κοντά.
Περιχύνουμε τους ντολμάδες μας με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε λίγη πάπρικα και νερό μέχρι να τους σκεπάζει καλά.
Με καπάκι ή αλουμινόχαρτο σκεπάζουμε το πυρέξ μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου να μαλακώσουν.
Βγάζουμε το πυρέξ και παίρνουμε 1 φλιτζ. από το ζωμό του φαγητού μας, το ρίχνουμε στο χυμό λεμονιού που έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, χτυπάμε καλά με πιρούνι και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Αφήνουμε 15 λεπτά ακόμα στο φούρνο να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια με τη σάλτσα τους.