Υλικά
• 1 γαλοπούλα γύρω στα 3½ κιλά
• 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 500 γρ. κάστανα βρασμένα
• 100 γρ. κουκουνάρι
• 200 γρ. σταφίδες ξανθές
• 300 γρ. ρύζι γλασέ
• 2 - 3 μήλα κομμένα σε κυβάκια
• 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
• 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
• 1 ποτήρι του κρασιού λάδι και 2 κουταλιές βούτυρο
• 2 κιλά πατάτες βρασμένες
• τη σάρκα και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
• 1 ποτηράκι χυμό λεμόνι
• αλάτι, πιπέρι
• τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
• ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 ποτηράκι μέλι
Εκτέλεση
Ανάβω τον φούρνο στους 220°C.
Καψαλίζω τη γαλοπούλα.
Βάζω το λάδι και το βούτυρο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτω τον κιμά, τα συκωτάκια και τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζω για 5 - 6 λεπτά.
Σβήνω με το κρασί, προσθέτω 2 ποτήρια νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω για να μην κολλήσει.
Μόλις βράσει το ρύζι και πιει το νερό, προσθέτω τα μήλα, τις σταφίδες, το πορτοκάλι, το ξύσμα, τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο.
Αφήνω λίγο τη γέμιση να κρυώσει.
Γεμίζω τη γαλοπούλα, ράβω το άνοιγμα με κλωστή ή με οδοντογλυφίδες και την αλατοπιπερώνω.
Βάζω τη γαλοπούλα στο ταψί, προσθέτω νερό και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
Τη βάζω στον φούρνο για 2 ώρες περίπου. Όσο ψήνεται η γαλοπούλα, τη βρέχω συνέχεια με τον ζωμό που έχει το ταψί.
Μετά προσθέτω τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες, τις αλατοπιπερώνω και τις ραντίζω με τον χυμό λεμονιού. Αν χρειαστεί, προσθέτω ζεστό νερό. Σκεπάζω ξανά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 1 ώρα ακόμα.
Αφού έχουν ψηθεί και οι πατάτες, βγάζω το αλουμινόχαρτο και αφήνω το φαγητό στον φούρνο για άλλα 20 λεπτά, να πάρει χρώμα.
Όταν βγάλω το αλουμινόχαρτο, αλείφω τη γαλοπούλα με 1 ποτηράκι μέλι, ώστε να κάνει κρούστα.
Σερβίρω τη γαλοπούλα σε πιατέλα και γύρω γύρω τις πατάτες.