Υλικά
•3 - 4 μαρούλια, τα τρυφερά φύλλα
•500 γρ. χοιρινό κιμά
•2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
•1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
•½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•½ ματσάκι άνηθο και δυόσμο ψιλοκομμένα
•1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
•2 ντομάτες τριμμένες
•1 ποτηράκι χυμό λεμονιού
•1 ποτηράκι λάδι
•αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
•2 αβγά
•½ ποτηράκι χυμό λεμονιού
•2 σταγόνες νερό
•1 ποτηράκι ζεστό ζουμί από το φαγητό
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζω τον κιμά, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, τις ντομάτες, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνω όλα πολύ καλά.
Βάζω νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνω να πάρει βράση.
Ζεματάω τα μαρουλόφυλλα (τα οποία έχω πλύνει καλά), τα βγάζω από την κατσαρόλα και τα αφήνω να κρυώσουν και να στραγγίσουν καλά.
Παίρνω ένα ένα μαρουλόφυλλο, του βάζω μια κουταλίτσα από τη γέμιση και τα τυλίγω σφιχτά όπως τους ντολμάδες με τα αμπελόφυλλα.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνω 2 - 3 μαρουλόφυλλα και από πάνω τους μαρουλοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον.
Περιχύνω με το λάδι, λίγο χυμό λεμονιού ακόμα και 2 ποτήρια νερό.
Σκεπάζω τους μαρουλοντολμάδες με ένα πιάτο και τους αφήνω σε χαμηλή φωτιά να βράσουν.
Όταν έχουν πιει το ζουμί τους, βγάζω το πιάτο και τους αβγοκόβω: Σε μια λεκάνη χτυπάω τα ασπράδια με 2 σταγόνες νερό σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτω τους κρόκους, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, και το ζουμί από το φαγητό.
Βάζω και τον χυμό του λεμονιού και περιχύνω το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνώντας τη να πάει παντού.
Σερβίρω το φαγητό ζεστό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.