Υλικά
700 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καρότο σε ροδέλες
1 πράσο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το μπέικον.
Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τα κάστανα, περίπου 5 ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για ½ ώρα.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και με το ραβδομπλέντερ (ή στο μούλτι) πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επιπλέον νερό.
Tip
Προσέξτε μη σας βγει πηχτή σαν πουρές. Θέλουμε να είναι βελούδινη... αλλά σούπα! Τη σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, πάπρικα ή λίγη κρέμα γάλακτος και μπόλικο πιπέρι.