Υλικά
3 μεγάλες σελινόριζες
3 πράσα
2 σκελίδες σκόρδο
3 πατάτες μέτριες
2 μεγάλα καρότα
1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
χυμό από ½ λεμόνι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο και για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά τις σελινόριζες, τα πράσα, το σκόρδο, τα καρότα και τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα λαχανικά σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.
Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε σε λεκάνη τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε μαζί με τον μαϊντανό στο μπλέντερ ή στο μούλτι ή με ραδβομίξερ. Ίσως χρειαστεί λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα αν δείτε ότι σας βγαίνει πολύ σφιχτός ο πουρές.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το λεμόνι και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό τον πουρέ.
Ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα και πουλερικά.