Υλικά
1 μεγάλη πατάτα
3 καρότα
200 γρ. αρακά κατεψυγμένο
4 αβγά
το πράσινο μέρος από 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κάππαρη
7-8 μικρά ή 4 μεγαλύτερα αγγουράκια τουρσί
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για τη μαγιονέζα
1 κρόκο αβγού
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 κ.σ. ξίδι
1 κ.γλ. μουστάρδα
2½ φλιτζ. σπορέλαιο
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
λίγο αλάτι
2 κ.γλ. ή 2 φύλλα ζελατίνη
Εκτέλεση
Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα λαχανικά, φροντίζοντας να τηρήσουμε τον διαφορετικό χρόνο που χρειάζεται το καθένα.
Προσέχουμε να μη λιώσουν, αλλά να βγουν αλ ντέντε. Τα ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Σε νερό που βράζει με αλάτι ζεματάμε για 2' τον αρακά και τον στραγγίζουμε.
Βράζουμε σφιχτά τα αβγά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα λαχανικά σε κυβάκια, τον αρακά, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα αβγά ψιλοκομμένα, τα αγγουράκια κομμένα σε ψιλά κυβάκια, την κάππαρη κομμένη στα δύο και τον μαϊντανό.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Για τη μαγιονέζα, με το μίξερ χτυπάμε τον κρόκο, το αλάτι, το λεμόνι, το ξίδι και τη μουστάρδα και συνεχίζουμε σε μεγάλη ταχύτητα το χτύπημα, ρίχνοντας σε ροή λεπτή σαν κλωστή το σπορέλαιο, μέχρι να πήξει η μαγιονέζα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Σε μπρίκι, μουλιάζουμε σε 3 κ.σ. κρύο νερό τη ζελατίνη. Τη μεταφέρουμε για μισό λεπτό στη φωτιά και τη ζεσταίνουμε ελάχιστα, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.
Την αφήνουμε να χλιάνει και με γρήγορες κινήσεις την ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα.
Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, για να μη διαλυθεί το αβγό, τη μαγιονέζα με τη σαλάτα.
Στρώνουμε με μεβράνη κουζίνας τη φόρμα για κέικ με την τρύπα στη μέση (ή οποιοδήποτε μπολ μάς αρέσει) και μεταφέρουμε εδώ τη σαλάτα. Ισιώνουμε και καλύπτουμε με μεβράνη.
Αφήνουμε για 3-4 ώρες στο ψυγείο και μετά την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Tip
Μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ψιλοκομμένες ελιές ή ξερό κρεμμύδι ή κυβάκια ζαμπόν.