Υλικά
1 κόκορας σε μερίδες
1 φιάλη κόκκινο κρασί
1 δαφνόφυλλο
3 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 φέτες μπέικον σε κυβάκια
γύρω στα 30 κρεμμυδάκια του στιφάδου
2 κ.σ. βούτυρο για τα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
20 ολόκληρα μικρά μανιτάρια
1 κ.σ. αλεύρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά τα κομμάτια του κόκορα μαζί με το μπέικον από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο, τους κόκκους πιπέρι και το σέλινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει.
Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ροδίζουμε στο βούτυρο τα κρεμμυδάκια του στιφάδου και στη συνέχεια τα μανιτάρια.
Μόλις μαλακώσει ο κόκορας, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Έτσι, δίνουμε στον κόκορα τη δυνατότητα να μαγειρευτεί μέχρι να λιώνει!
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε και ένα καρότο σε καρεδάκια και κάποιο γλυκό μπαχαρικό, όπως ξύλο κανέλας, μπαχάρι ή αστεροειδή γλυκάνισο.