Υλικά
1 κιλό πατάτες
1 κιλό σπανάκι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
100 γρ. ανθότυρο τριμμένο
200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γρ. ρεγκάτο ή ροκφόρ τριμμένο
350 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γλ. μουστάρδα
3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 κρόκο αβγού
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
λίγο ακόμα βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (περίπου ½ εκατοστό) και τις βράζουμε αυστηρά για 7' σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τις στραγγίζουμε.
Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι αλλά χωρίς νερό, να μαραθεί και να απορροφήσει τα υγρά του.
Προσθέτουμε το μισό βούτυρο και τα κρεμμυδάκια και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Τοποθετούμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα τυριά και το σπανάκι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Σε μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τις πατάτες.
Σκορπάμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο σε κυβάκια και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Ψήνουμε στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει η κρούστα, για 45'-50' λεπτά.
Tip
Αν σερβίρουμε το γκρατέν ως κυρίως, μπορούμε να προσθέσουμε στις στρώσεις όποιο ψητό πουλερικό ή κρέας μάς έχει περισσέψει.