Υλικά
400 γρ. ρύζι καρολίνα
1 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1.700 ml ζωμό λαχανικών από κύβο
100 γρ. αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεματάμε για 2'-3' τον αρακά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τον στραγγίζουμε.
Αν ο αρακάς είναι φρέσκος, θέλει περισσότερο, οπότε τον βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
Σε μια αντικολλητική ανοιχτή κατσαρόλα ή σε τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με λίγο ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, αλατίζουμε ελαφρά (γιατί ο ζωμός περιέχει αλάτι), και σταδιακά, μόλις βλέπουμε ότι έχει απορροφηθεί, ρίχνουμε λίγο λίγο όλο τον ζωμό.
Μόλις το ρύζι μαλακώσει, προσθέτουμε τον αρακά, τον δυόσμο, το τυρί, το λεμόνι και το ξύσμα.
Το σημαντικό είναι να κατεβάσουμε το ριζότο την κατάλληλη στιγμή: το ρύζι πρέπει να κρατάει ελαφρά και να μοιάζει στην όψη με πηχτή σούπα, αφού τα υγρά του θα απορροφηθούν και θα σφίξει μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.