Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
100 γρ. μπέικον σε φετάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 καρότο σε πολύ ψιλά κυβάκια
2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
400 γρ. κονκασέ
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γλ. ζάχαρη
250 ml λευκό κρασί
1 δαφνόφυλλο
8-10 λαζάνια σε φύλλα
350 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
30 γρ. αλεύρι
500 ml γάλα χλιαρό
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το ελαιόλαδο, να κάψει, και σοτάτουμε το μπέικον.
Μόλις ροδίσει, ρίχνουμε τον κιμά και το δαφνόφυλλο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί σε κόμπους.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1'.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε τον κιμά σκεπασμένο για 30'-40'. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
Θέλουμε να έχει σαλτσούλα, να μη μας βγει στεγνός.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το αλεύρι με τον αβγοδάρτη.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατίζουμε ελάχιστα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε μια πρώτη δόση λαζάνια. Πάνω τους απλώνουμε λίγο από τον κιμά, δυο τρεις κουταλιές μπεσαμέλ και τριμμένο τυρί (τα αυθεντικά λαζάνια γίνονται με παλαιωμένο πεκορίνο, πικάντικο και στιβαρό τυρί, αλλά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα ώριμο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα).
Συνεχίζουμε με στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Τελειώνουμε με στρώση μπεσαμέλ και μπόλικο τυρί.
Ψήνουμε για 40' περίπου.