Υλικά
⅔ του πακέτου σπαγκέτι
150 γρ. καπνιστό μπέικον σε φετάκια
1 κρεμμύδι σε φέτες
χυμό από 1 λεμόνι
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
12 ελιές θρούμπες χωρίς κουκούτσι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
250 γρ. μανούρι σπασμένο σε μικρά κομματάκια
2 αβγά
½ ποτήρι γάλα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια πολύ αλ ντέντε (σκεφτείτε ότι θα ψηθούν και στον φούρνο) και τα στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα, μαζί με το μπέικον.
Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις ελιές, πιπέρι και τον βασιλικό ή τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Χτυπάμε σε μπολ το γάλα με τα αβγά, αλάτι και πιπέρι.
Σε μέτριο ταψάκι βάζουμε τα σπαγκέτι και τα ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια το μανούρι. Περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μίγμα του αβγού και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.