Υλικά
¾ του πακέτου κοχυλάκια
3 συσκευασίες τόνο σε λάδι
500 γρ. κολοκυθάκια σε χοντρά μπαστουνάκια
250 ml λευκό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια σε φέτες
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
30 γρ. αλεύρι
500 ml γάλα χλιαρό
200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα
Εκτέλεση
Βράζουμε πολύ αλ ντέντε τα κοχυλάκια, γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και στον φούρνο.
Τα στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το φέρνουμε δυο βόλτες και μετά ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε λίγο σε δυνατή φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα κολοκυθάκια.
Ρίχνουμε στη συνέχεια τον τόνο, ελαφρώς στραγγισμένο από το λάδι του, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη διαλυθεί εντελώς ο τόνος και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το αλεύρι με τον αβγοδάρτη.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε στην μπεσαμέλ τα ⅔ του τυριού και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μέτριο πυρίμαχο ταψί βάζουμε τα κοχυλάκια και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα.
Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η κρούστα, για 30' περίπου.