Υλικά
8 μικρά στρογγυλά κολοκύθια ή 6 μεγάλα κλασικά
¾ φλιτζ. τραχανά
2 μελιτζάνες φλάσκες σε κυβάκια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
½ φλιτζ. μαύρες σταφίδες
1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Κουφώνουμε τα κολοκύθια και κρατάμε για καπάκι το πρώτο κομματάκι που θα αφαιρέσουμε.
Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό τους.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τα ¾ του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις μελιτζάνες και το εσωτερικό των κολοκυθιών, ανακατεύοντας συχνά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τον τραχανά, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Αλατίζουμε ελαφρά το εσωτερικό των κολοκυθιών και τα γεμίζουμε.
Τα στρώνουμε κοντά το ένα στο άλλο σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, προσθέτουμε αλατοπίπερο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζ. νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40'.
Ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και σερβίρουμε.