Υλικά
1 κοτόπουλο περίπου 1.500 γρ.
4 λεμόνια
6 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
2 μέτρια κολοκυθάκια χοντροκομμένα
1 μελιτζάνα φλάσκα
2 κρεμμύδια σε φέτες
2 πράσινες στρογγυλές πιπεριές
2 μέτριες πατάτες
2 ντομάτες χοντροκομμένες
1 κ.σ. ξερό θυμάρι ή μερικά κλαράκια φρέσκο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
μερικούς κόκκους πιπέρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο και βάζουμε μέσα στην κοιλιά του το ένα λεμόνι ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, τις 6 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους και τους κόκκους του πιπεριού.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά, χοντροκομμένα.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
Στρώνουμε το μπριάμ σε ένα ταψί (ή στη γάστρα αν έχουμε), βάζουμε από πάνω το κοτόπουλο και προσθέτουμε δύο ποτήρια ζεστό νερό και τον χυμό από τα 3 λεμόνια. (Αντί για ολόκληρο κοτόπουλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο μπούτια ή φέτες γαλοπούλας, τις οποίες βάζουμε κάτω από τα λαχανικά, για να μείνουν ζουμερές.)
Ψήνουμε το φαγητό για 1½ ώρα περίπου στους 180°C. Είκοσι λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο γυρίζουμε το κοτόπουλο για να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λαδάκι του και τα λαχανικά να είναι ελαφρώς καψαλισμένα.
Όλο το μυστικό της νοστιμιάς είναι εδώ: αφήστε τα λαχανικά να καψαλιστούν, μέχρι να μαυρίσει σχεδόν η κρούστα.
Έτσι, μελώνουν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.