Υλικά
3 μεγάλες πολύ ώριμες, κατακόκκινες, ξεφλουδισμένες ντομάτες
1 γεμάτο κ.γλ. πελτέ ντομάτας
2 πιπεριές
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
2 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
3 κ.γλ. ζάχαρη
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τραχανά ξινό (ή ρύζι ή πλιγούρι ή οποιοδήποτε ζυμαρικό, ακόμα και σπασμένο μακρύ μακαρόνι)
αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά, 1 καυτερή πιπερίτσα
μπαγιάτικο ψωμί και μίγμα μπαχαρικών για τα κρουτόν
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1'-2' το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές, όλα χοντροκομμένα, μαζί με το κόλιανδρο, το μίγμα μπαχαρικών, την πάπρικα, τον πελτέ και την καυτερή πιπεριά (από αρωματικά, βάζεις ό,τι σου αρέσει και ό,τι έχεις: εγώ κάθε φορά βάζω άλλα αρώματα κι έτσι η σούπα βγαίνει κάθε φορά διαφορετική).
Ρίχνουμε τις ντομάτες χοντροκομμένες, μαζί με τη ζάχαρη και αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε ζεστό νερό, γύρω στα 7 βαθιά πιάτα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγομαγειρευτεί για 30' λεπτά.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, την πολτοποιούμε στο μούλτι ή με το πίμερ, να γίνει μια αραιή βελουτέ (ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό), και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Την αφήνουμε να πάρει μια βράση, ρίχνουμε τον τραχανά και τον σιγοβράζουμε για 10'-15'.
Προσθέτουμε τη ρίγανη και τον βασιλικό.
Κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια και το ψήνουμε ανακατεύοντας συνεχώς σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Δε χρειάζεται λιπαρή ουσία.
Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά τα κρουτόν, τα πασπαλίζουμε με μίγμα μπαχαρικών ή με ρίγανη και τα σερβίρουμε με τη σούπα.
Τρώγεται καλύτερα χλιαρή, ενώ την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμη.