Υλικά
1 κιλό φασολάκια τσαουλιά
500 γρ. καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες περασμένες από το μούλτι
1 ματσάκι μαϊντανό ή άνηθο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνουμε τα φασολάκια, φέρνουμε δυο βόλτες και προσθέτουμε το σκόρδο.
Αλατίζουμε γενναιόδωρα, καθώς τα φασολάκια το "τραβάνε" το αλάτι.
Ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, πιπεράκι και 2 ποτήρια νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασολάκια.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα.
Αν είναι μεγάλο το καλαμάρι, το κόβουμε σε μεγάλες φαρδιές ροδέλες.
Ρίχνουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια.
Τα μικρά δε θέλουν πάνω από 10', διαφορετικά σκληραίνουν.
Ρίχνουμε τον μαϊντανό ή τον άνηθο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αυτό το φαγητό γίνεται νοστιμότερο αν το αφήσουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και ακόμα πιο νόστιμο αν το μαγειρέψουμε από την προηγούμενη.