Υλικά
500 γρ. σαρδέλες καθαρισμένες, χωρίς τα κεφάλια και το κεντρικό κόκαλο
αμπελόφυλλα, όσα και οι σαρδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε για μισό λεπτό τα αμπελόφυλλα.
Τα στραγγίζουμε.
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε.
Ανοίγουμε προσεκτικά την κοιλίτσα από κάθε σαρδέλα και τη γεμίζουμε με το μίγμα των λαχανικών.
Τυλίγουμε κάθε σαρδέλα σε ένα αμπελόφυλλο, σαν ντολμαδάκι.
Τις βάζουμε σε ταψάκι, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και ψήνουμε στους 180°C για ½ ώρα.
Είναι πιο νόστιμες σε θερμοκρασία δωματίου.