Υλικά
250 γρ. σπαγκέτι
400 γρ. τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
1 πράσινη πιπεριά σε καρεδάκια
3 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομματάκια
1 κ.γλ. ζάχαρη
5-6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά σε δυνατή φωτιά.
Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα και συνεχίζουμε για 1' το σοτάρισμα.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 1'-2' ακόμα.
Προσθέτουμε στο τηγάνι 4 κ.σ. νερό από τα μακαρόνια που βράζουν και μόλις ψηθεί η ντομάτα και δέσει η σάλτσα ρίχνουμε τον τόνο, θρυμματισμένο σε μεγάλες μπουκιές.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τη ρίγανη.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια με τρυπητή κουτάλα (δε χρειάζεται να τα σουρώσουμε) και ανακατεύουμε καλά με απαλές κινήσεις, για να μη διαλυθεί εντελώς ο τόνος.