Υλικά
1 δόση βασική ζύμη για τάρτα
2 κυδώνια σε λεπτές φέτες, καθαρισμένα
1 ξύλο κανέλας
μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γλ. ξερό
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
150 γρ. μετσοβόνε καπνιστό τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
βούτυρο για την ταρτιέρα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τάρτα όπως στη συνταγή Νο1.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τα κυδώνια μαζί με το ξύλο κανέλας και το θυμάρι.
Αλατίζουμε και τα σοτάρουμε γυρίζοντας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Τα σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το μπέικον, το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε και γυρίζοντας συχνά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν εντελώς και να ροδίσουν ελαφρά.
Αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν λίγο.
Σε μπολάκι ανακατεύουμε τα δυο τυριά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς.
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 26 εκ.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρό φύλλο ανάμεσα σε δυo λαδόκολλες.
Αφαιρούμε την επάνω κόλλα και με τη βοήθεια της κάτω μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα.
Τη στρώνουμε ομοιόμορφα ως επάνω στα τοιχώματα.
Την τρυπάμε παντού με πιρούνι και την ψήνουμε για 20'.
Τη βγάζουμε από τον φούρνο, στρώνουμε τη βάση με τα κρεμμύδια και το μπέικον, απλώνουμε πάνω τους τα μισά τυριά και πάνω στα τυριά απλώνουμε τα κυδώνια.
Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά.