Υλικά
250 γρ. παξιμάδια κρίθινα ή σταρένια
6 κ.σ. ξίδι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
250 γρ. φέτα
200 γρ. ανθότυρο ή τυρί κρέμα
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
το πράσινο μέρος από 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ρίγανη
6-7 παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
100 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
μερικά κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βρέχουμε ελάχιστα τα παξιμάδια (απλά τα περνάμε γρήγορα κάτω από τη βρύση).
Προσθέτουμε 3 κ.σ. ξίδι και τα ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, τα αφήνουμε γύρω στα 10' και μετά τα δουλεύουμε με το χέρι μας μέχρι να διαλυθούν και να γίνουν μάζα.
Πιέζοντας με το χέρι μας, στρώνουμε το τριμμένο παξιμάδι στον πάτο μιας ανοιγόμενης φόρμας για κέικ (χωρίς τρύπα).
Χτυπάμε με το μίξερ τα τυριά με το γιαούρτι.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη ρίγανη και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε το μίγμα των τυριών πάνω στο παξιμάδι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για ½ ώρα ή μέχρι να σερβίρουμε.
Βάζουμε σε μπολ τα παντζάρια μαζί με το σκόρδο, το υπόλοιπο ξίδι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν μέχρι να σερβίρουμε.
Ξεφορμάρουμε τη βάση και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα. Στρώνουμε πάνω στα τυριά τα παντζάρια, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και καρύδια και σερβίρουμε.