Υλικά
Για το φύλλο
2 αβγά
2 ποτήρια φρέσκο γάλα
950 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
1.500 γρ. φρέσκο σπανάκι
1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
300 γρ. φέτα χοντροσπασμένη
¾ φλιτζ. του καφέ πλιγούρι ή τραχανά
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε το αλεύρι με το γάλα, τα αβγά και το αλάτι μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια μας.
Μόλις ενωθούν αρχικά τα υλικά, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας, που τον έχουμε αλευρώσουμε, γιατί έτσι ζυμώνεται πιο εύκολα.
Ξαναβάζουμε τη ζύμη στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για ½ ώρα να ξεκουραστεί.
Σε άλλη λεκάνη ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το ανακατεύουμε με το πράσο, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον τραχανά, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι (πολλοί σοτάρουν τα λαχανικά, όμως ωμά κρατούν το χρώμα, τη φρεσκάδα και το άρωμά τους πιο έντονα).
Τελευταία προσθέτουμε τη φέτα σε χοντρές μπουκιές (αν θέλουμε την πίτα νηστίσιμη, παραλείπουμε τη φέτα).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια.
Λαδώνουμε καλά ένα χαμηλό μεταλλικό μέτριο ταψί για πίτες.
Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε το πρώτο μπαλάκι σε λεπτό φύλλο. Το στρώνουμε πατσαβουριαστά στο ταψί και με πινέλο το λαδώνουμε.
Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο και το απλώνουμε πάνω στο πρώτο, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα.
Στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στα φύλλα. Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και τα άλλα δύο φύλλα και τα απλώνουμε πατσαβουριαστά στην επιφάνεια.
Γυρίζουμε σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν στις άκρες και λαδώνουμε με μπόλικο λάδι την επιφάνεια.
Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε την πίτα για 50' περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει ωραία το φύλλο.