Υλικά
• 1 μέτριο αφράτο λάχανο
• 3 κρεμμύδια τριμμένα
• 2 -3 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
• 1 ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη
• 1 καρότο τριμμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• 2 κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
• 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 &1/2 κούπας ρύζι καρολίνα
• 2 ποτηράκια κρασιού λάδι
• 2 κύβους λαχανικών (προαιρετικά) ή ζωμό από φρέσκα λαχανικά
• αλάτι
• πιπέρι
• πάπρικα γλυκιά, και καυτερή
• 2 κουταλιές
κορν-φλάουρ
• χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο κυκλικά, και το αφαιρούμε.
Πλένουμε και βάζουμε το λάχανο, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, να μαλακώσουν τα φύλλα.
Το βγάζουμε και ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Αφαιρούμε τα σκληρά μέρη από αυτά, και τα χωρίζουμε σε κομμάτια. Τα μικρά, τα βάζουμε ολόκληρα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 ποτηράκι λάδι,και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το καρότο.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,και βράζουμε την γέμιση μέχρι να μελώσει γύρω στα 10 λεπτά περίπου.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Με το μίγμα αρχίζουμε να τυλίγουμε ντολμάδες, τους οποίους τοποθετούμε σε μια πλατιά κατσαρόλα, σε δυο η τρεις το πολύ σειρές.
Στον πάτο της κατσαρόλας έχουμε βάλει τα σκληρά μέρη από τα φύλλα, για να μην κολλήσουν οι ντολμάδες.
Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα βαρύ πιάτο, για να μην ανοίξουν στο βράσιμο, και τους περιχύνουμε με 1 ποτηράκι κρασιού λάδι και καυτό νερό, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τους κύβους λαχανικών.
Τους σιγοβράζουμε σκεπασμένους για 45 περίπου λεπτά, και προσέχουμε ώστε να μείνουν με αρκετή σάλτσα.
Διαλύουμε το κορν φλαουρ στο χυμό λεμονιού, και σε λίγο κρύο νερό, και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό.
Αφήνουμε να πάρει μια - δυο βράσεις κουνώντας ελαφρά την κατσαρόλα, να πήξει ελαφρά η σάλτσα.