Υλικά
Για το φύλλο:
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• λίγο λάδι
• αλάτι
• νερό
Για τη γέμιση:
• 2 κιλά κρεμμύδια ξερά
• 1 λίτρο γάλα
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού μυζήθρα ξερή τριμμένη
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού τραχανά
• 2 αυγά
(προαιρετικά)
• 1/2 κουταλάκι κανέλα
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (με τα χέρια μας).
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να πάρουν 1-2 βράσεις.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα και σουρώνουμε τα κρεμμύδια.
Ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα κρεμμύδια να βράσουν μέχρι να τραβήξουν σχεδόν όλο το γάλα και να γίνουν σαν κρέμα (όχι και τελείως κρέμα, είπαμε τα κρεμμύδια δεν είναι πολτοποιημένα είναι ψιλοκομμένα).
Δεν κατεβάζουμε ακόμα την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τη μυζήθρα και την κανέλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον τραχανά και δεν ανακατεύουμε καθόλου (αν ανακατέψουμε και πάει ο τραχανάς κάτω υπάρχει κίνδυνος να μας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας).
Σβήνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να χλιαρέψει.
Αν χρησιμοποιήσουμε αυγά (θα γίνει πιο πλούσια στη γεύση) τα χτυπάμε και τα ρίχνουμε σε αυτό το στάδιο.
Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη γέμιση και πιάνουμε να κάνουμε το φύλλο.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε μια-δύο κουταλιές της σούπας λάδι και αλάτι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά, αλλά ούτε και πολύ σκληρή.
Κόβουμε τη ζύμη σε έξι μπαλάκια και την αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ρίχνουμε στον πάγκο αλεύρι, τοποθετούμε το ένα μπαλάκι ζύμης και με τον λεπτό πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο.
Ρίχνουμε περιμετρικά λάδι και βάζουμε μπολικη γέμιση περιμετρικά του φύλλου και μόνο στο μισό (δηλαδή στο ένα ημικύκλιο).
Δεν απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Αρχίζουμε μετά να τυλίγουμε το φύλλο και μόλις τελειώσουμε γυρίζουμε την πίτα να τυλιχτεί σαν σαλίγκαρος.
Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τον σαλίγκαρο στο κέντρο του ταψιού.
Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο που μόλις το γεμίσουμε και το στρίψουμε δεν το κάνουμε σαλίγκαρο αλλά το τοποθετούμε γύρω από την πρώτη πίτα που υπάρχει ήδη στο ταψί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση.
Λαδώνουμε λίγο την πιτούλα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.