Follow us

Οι γεμιστές τηγανίτες της Σαλαμίνας

Γάστριν, σαμσάδες, ζουρναδάκια, κλουστρά, ροζέδες, κατημέρια συκομαγίδες... Ένας θησαυρός 154 δυσεύρετων ελληνικών γλυκών χορεύει στο ταψί τον ουρανίσκο. Λίγο πριν το «Ανθολόγιον ελληνικών γλυκών» τρατάρει το αναγνωστικό κοινό «με αμύγδαλα, καρύδια και μέλι», μιλάμε με τη συγγραφέα του βιβλίου Σιμόνn Καφίρn και φτιάχνουμε συνταγές τη γλύκα τους να’ χεις.

Οι γεμιστές τηγανίτες της Σαλαμίνας

Υλικά

Υλικά (για 8 τηγανίτες)

Φύλλο

5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα χυμός πορτοκαλιού

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι σόδα

Γέμιση

150 γρ. αμυγδαλόψιχα, ασπρισμένη και αλεσμένη

100 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη

1 κουταλάκι κανέλα

1/4 της κούπας σουσάμι, καβουρδισμένο

1/2 κούπα ζάχαρη

Τηγάνισμα

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

Μέλι, για να τις περιχύσουμε

Παρασκευή

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τη σόδα και το ανακατεύουμε με το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού.

Ζυμώνουμε, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και τα ανοίγουμε σε λεπτά, μακρόστενα φύλλα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και βάζουμε από 3 κουταλιές πάνω σε κάθε φύλλο, κατά μήκος.

Κλείνουμε το φύλλο σαν κουλούρα.

Σε κατσαρολάκι βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει και τηγανίζουμε μία μία κουλούρα και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τις βάζουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση που περίσσεψε.

Αυτές οι τηγανίτες δεν τρώγονται ζεστές.

Μπορούμε να τις τηγανίσουμε μια-δυο μέρες πριν και να τις περιχύσουμε με μέλι λίγο πριν τις σερβίρουμε.

Στη Σαλαμίνα τις φτιάχνουν σαν μεγάλες κουλούρες και συνηθίζουν να τις προσφέρουν στους νεόνυμφους, όταν γυρίσουν από το ταξίδι του μέλιτος.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Απλή και Νόστιμη Σοκολατόπιτα

Η συνταγή για μία απλή και νόστιμη σοκολατόπιτα.

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Κέικ Σοκολάτα - Μήλο

Η συνταγή για κέικ σοκολάτα-μήλο.

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.