Follow us

Γάστριν, ο πρόδρομος του μπακλαβά

Γάστριν, σαμσάδες, ζουρναδάκια, κλουστρά, ροζέδες, κατημέρια συκομαγίδες... Ένας θησαυρός 154 δυσεύρετων ελληνικών γλυκών χορεύει στο ταψί τον ουρανίσκο. Λίγο πριν το «Ανθολόγιον ελληνικών γλυκών» τρατάρει το αναγνωστικό κοινό «με αμύγδαλα, καρύδια και μέλι», μιλάμε με τη συγγραφέα του βιβλίου Σιμόνn Καφίρn και φτιάχνουμε συνταγές τη γλύκα τους να’ χεις.

Γάστριν, ο πρόδρομος του μπακλαβά

Υλικά

Υλικά (για βαθύ ταψί 28Χ35 εκ.)

Φύλλο

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

1 κούπα περίπου νερό

1/2 κούπα σουσάμι, καβουρδισμένο


Γέμιση

2 κούπες φουντούκια, χοντροκομμένα

2 κούπες καρύδια, χοντροκομμένα

3/4 της κούπας σουσάμι, καβουρδισμένο

100 γρ. σπόροι παπαρούνας

1 κουταλιά μαύρο πιπέρι, χοντροκομμένο

1 κούπα μέλι


Σιρόπι

2 κούπες ζάχαρη

1 κούπα νερό

3/4 της κούπας μέλι

1/4 της κούπας πετιμέζι

1/2 λεμόνι (το χυμός)

Παρασκευή

Ετοιμάζουμε το φύλλο.

Κοπανίζουμε το σουσάμι σε γουδί, μέχρι να γίνει σχεδόν σαν αλεύρι, και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο, μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή.

Την αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη και την ανοίγουμε κατόπιν σε 3 λεπτά φύλλα.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το σουσάμι.

Αλείφουμε την επιφάνεια ενός ταψιού 28χ35 εκ.

με λάδι και απλώνουμε το ένα φύλλο.

Το αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε τη μισή γέμιση.

Στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε με λάδι Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και τη σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.

Αλείφουμε με λάδι, ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Χαράζουμε το γλυκό σε τετράγωνα ορθογώνια κομμάτια και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175-180 βαθμούς, για περίπου 40-45 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το πετιμέζι για 5-8 λεπτά.

Προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

Ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι.

Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να το απορροφήσει εντελώς.

Κόβουμε τα κομμάτια εκεί που τα χαράξαμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Η συνταγή για το γάστριν είναι του σεφ Κ.

Κώστα Βάσαλου, όπως το φαντάστηκε από τις περιγραφές του Αθήναιου στους «Δειπνοσοφιστές».

Το δημιούργησε στα πλαίσια της έρευνας του Κέντρου για τη Διάσωση και Διάδοση της Ελληνικής Γαστρονομίας «Αρχέστρατος».

Το γλυκό, όπως θα διαπιστώσετε φτιάχνοντάς το, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και νοστιμιά…

Επίσης...

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Περισσότερα από

Γλυκά

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.

Κανταΐφι Παραδοσιακό µε Καρύδια

Πώς θα φτιάξεις κανταΐφι παραδοσιακό µε καρύδια.

Εύκολη Σιροπιαστή Πίτα, µε Καρύδια

Η συνταγή για εύκολη σιροπιαστή πίτα, µε καρύδια.