Υλικά
Για τη ζύμη Υλικά (για 8 άτομα)
250 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αβγό
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
30 γρ. αμυγδαλόψιχα
2 πρέζες αλάτι
1/4 της συσκευασίας σκόνη βανίλιας
Για τη γέμιση
300 γρ. κάστανα βρασμένα (ή προβρασμένα)
110 γρ. βούτυρο
140 γρ. ζάχαρη
6 κρόκοι αβγών
2 αβγά ολόκληρα
140 γρ. έτοιμο πουρέ κάστανου, χωρίς ζάχαρη
80 γρ. έτοιμη κρέμα κάστανου
60 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Για τη ζύμη, κοσκινίζετε χωριστά το αλεύρι και τη ζάχαρη.
Χτυπάτε το βούτυρο και το αβγό στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα.
και προσθέτετε με τη σειρά την άχνη, την αμυγδαλόψιχα, το αλάτι, τη βανίλια και το αλεύρι.
Μόλις η ζύμη πάρει σχήμα σφαίρας, σταματάτε το μίξερ, την πιέζετε να πατικωθεί και τη βάζετε στο ψυγείο να σταθεί, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη.
Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα με διάμετρο 25 εκ., ανοίγετε τη ζύμη στο σχήμα της ταρτιέρας και τη στρώνετε στον πάτο της.
Την τρυπάτε με το πιρούνι και τη βάζετε να σταθεί και πάλι στο ψυγείο για μίση ώρα.
Την ψήνετε, για 20 λεπτά στους 180°C, σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και με κάποιο βάρος να την κρατά ώστε να μη φουσκώσει .
Για τη γέμιση
Λιώνετε το βούτυρο σ ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα κάστανα.
Τα πασπαλίζετε με 80 γρ.
ζάχαρη και τα αφήνετε σε δυνατή φωτιά για λίγη ώρα, ανακατεύοντάς τα συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα.
Μόλις πάρουν χρώμα, τα απομακρύνετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Θρυμματίζετε ελαφρά 200 γρ.
από τα κάστανα και τα ρίχνετε στον πάτο της ταρτιέρας.
Ανακατεύετε την κρέμα και τον πουρέ των κάστανων με την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο βούτυρο και τα δουλεύετε όλα μαζί με μια σπάτουλα.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τα δύο αβγά ολόκληρα χτυπημένα και τους κρόκους χτυπημένους με τη ζάχαρη.
Χτυπάτε το μείγμα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Απλώνετε τη γέμιση στην ταρτιέρα, μοιράζετε από πάνω τα υπόλοιπα ολόκληρα κάστανα και ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο, για 15 λεπτά.
Τη βγάζετε από τη φόρμα και τη σερβίρετε χλιαρή.
Tip
Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη, θα χρειαστείτε 250 γρ.
γλυκιάς τριφτής ζύμης.
Εναλλακτικά προτιμήστε τη χωριάτικη ζύμη.