
Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
600 ml γάλα πλήρες
400 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος
Βανίλια σε σκόνη
10 αβγά
Μερικές σταγόνες λεμόνι
2 πρέζες αλάτι
300 γρ. ζάχαρη-άχνη
Σιρόπι καραμέλας ή φραμπουάζ
Παρασκευή
Βράζουμε το γάλα μαζί με την κρέμα και τη βανίλια και το αφήνουμε να μείνει 20 λεπτά.
Παίρνουμε τα 9 αβγά, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, μαζί με το λεμόνι και το αλάτι, προσθέτοντας λίγο λίγο 100 γρ.
από τη ζάχαρη.
Ξαναβάζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά κι όταν αρχίσει να σιγοβράζει, παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από τη μαρέγκα, τους δίνουμε σχήμα αβγού -με τη βοήθεια ενός δεύτερου κουταλιού- και τις ρίχνουμε στο γάλα.
Τις αφήνουμε να βράσουν, γυρίζοντας τες, επί 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
Τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο.
Σουρώνουμε το γάλα σε καθαρή κατσαρόλα και το ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά -να είναι ζεστό, αλλά να μη βράσει Χτυπάμε τους 9 κρόκους, συν το 1 ολόκληρο αβγό, μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το μίγμα μέσα στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να πήξει καλά η κρέμα.
Όταν είναι έτοιμη, την αδειάζουμε σε πλατύ μπολ σερβιρίσματος και την αφήνουμε να κρυώσει Βάζουμε επάνω στην κρέμα τα «αβγά» από μαρέγκα και τα περιχύνουμε με λεπτές γραμμές από σιρόπι καραμέλας ή φραμπουάζ.