
Υλικά
1 κιλό σύκα μικρά φρέσκαΥλικά για 1 κιλό σύκα
1 κιλό ζάχαρη
3 κουτ. σούπας γλυκόζη
1 κουτ. σούπας σόδα (σκόνη)
χυμό από 2 λεμόνια
1 φακελάκι βανίλια σκόνη
½ κουτ. τσαγιού γαλαζόπετρα
Εκτέλεση
Καθαρίζετε, πλένετε καλά τα σύκα και τα τρυπάτε με 1 ξύλο για σουβλάκι.
Τα βυθίζετε σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνετε για 3-4 ώρες.
Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε μία κατσαρόλα, τα καλύπτετε με νερό και τα βράζετε για 15΄.
Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μια λεκάνη.
Διαλύετε τη γαλαζόπετρα και τη σόδα σε 10 φλιτζάνια νερό και τα προσθέτετε στα σύκα.
Αφήνετε να σταθούν για 30 λεπτά, τα ξεπλένετε καλά με πολύ νερό και τα πιέζετε λίγο ένα ένα για να φύγουν τα υγρά.
Βράζετε σε ένα άλλο κατσαρολάκι τη ζάχαρη με 2 φλιτζάνια νερό για 10΄ και προσθέτετε τα σύκα, ξαφρίζοντας το γλυκό συνεχώς.
Τα αφήνετε να σταθούν για 12 ώρες μέσα στο σιρόπι.
Κατόπιν τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προσθέτετε το γλυκόζη, το λεμόνι και τη βανίλια.
Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημείωση
Η γαλαζόπετρα διατηρεί το πράσινο χρώμα των φρούτων.
Διαλύετε μια γαλαζόπετρα μεγέθους όσο ένα στραγάλι σε 2 λίτρα νερό και μουλιάζετε τα φρούτα για 30΄.