Follow us

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και κάστανα

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και κάστανα

Υλικά

υλικά

για το παντεσπάνι :

80 γρ. αλεύρι

80 γρ. ζάχαρη άχνη

3 μεγάλα αβγά

2 βανίλιες

για την κρέμα βουτύρου- σοκολάτας :

230 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο, σε μικρά κομμάτια

120 γρ. ζάχαρη άχνη

2 κρόκοι αβγών

2 κ.σ. κονιάκ

για τη γέμιση :

2 φλ. τσ. πουρέ κάστανου (σπιτικό ή καλής ποιότητας έτοιμο)

30 γρ. κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια

150 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί με 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

μερικά μαρόν γκλασέ

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος, βουτυρωμένο, ένα ορθογώνιο ταψάκι.

Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια.

Χτυπάμε τ' ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή.

Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη βανίλια και τους κρόκους.

Όταν αρχίσουν ν' αφρίζουν, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε με κουτάλι τη μαρέγκα, σε τρεις- τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά.

Στρώνουμε το μείγμα στο ταψάκι, σε στρώμα πάχους 1/2 εκ.

Το ψήνουμε γιά 12'-13'.

Μόλις κρυώσει λίγο, ραντίζουμε το πίσω μέρος του χαρτιού με νερό και ξεκολλάμε προσεκτικά το παντεσπάνι.

Το τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό.

Για να φτιάξουμε την κρέμα βουτύρου, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα 2'-3'.

Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Μόλις κρυώσει αρκετά, την προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά.

Για την κρέμα κάστανου λυώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου και 2-3 μαρόν ψιλοκομμένα.

Μόλις το μείγμα κρυώσει, ενσωματώνουμε τη σαντιγύ.Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα κάστανου- σοκολάτας.

Το τυλίγουμε ρολό και το ακουμπάμε στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Απλώνουμε από πάνω την κρέμα βουτύρου, ομοιόμορφα.

Κόβουμε λοξά τα δύο τελειώματα του κορμού και τοποθετούμε τα δύο ρολάκια που κόψαμε, πάνω στον κορμό, σαν ρόζους του ξύλου, καλύπτοντας την ένωση με κρέμα.

Κάνουμε λοξές ραβδώσεις με το πιρούνι, μιμούμενοι τις ραβδώσεις του φλοιού.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με άχνη και στολίζουμε την πιατέλα με φρέσκα κόκκινα φρούτα ή διακοσμητικά φυλλαράκια.Updated: 21/12/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 22/12/11

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

Εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Συνταγές για ανάλαφρες μους

Δοκιμάστε τρεις παρασκευές που απογειώνουν την αέρινη κρέμα.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

Κορμός σοκολάτας

Ο κορμός σοκολάτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα που συνδυάζει τη σοκολάτα με τραγανά μπισκότα και αρέσει σε όλους.

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Απλή και Νόστιμη Σοκολατόπιτα

Η συνταγή για μία απλή και νόστιμη σοκολατόπιτα.

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.