Υλικά
υλικά
υλικά για το παντεσπάνι
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
135 γρ. ζάχαρη
180 γρ. βούτυρο (εκτός ψυγείου)
80 γρ. γάλα πήρες
2 αβγά
1 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
για την κρέμα βανίλιας
280 ml γάλα
3 κροκάδια αβγών
80 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. κορν φλάουερ
3 φύλλα ζελατίνας
1 λοβό βανίλιας
για την κρέμα σοκολάτας
600 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
500 γρ. κουβερτούρα (60% ή περισσότερο κακάο)
1 κ.σ. βούτυρο
επί πλέον
180 γρ. κεράσια σε αλκοόλ(ή αμαρένα)
1 φλ. καφέ κιρς ( αλκοόλ από κεράσια)
250ml κρέμα γάλακτος για τη σαντιγύ
κουβερτούρα για το γαρνίρισμα
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Φτιάχνουμε το παντεσπάνι: Βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί μέχρι να ρευστοποιηθεί.
Σε μεγάλο μπολ σπάμε τ' αβγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι ν' ασπρίσει το μείγμα και προσθέτουμε το γάλα, χλιαρό, το μπέικιν, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το χλιαρό βούτυρο, το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε με το σύρμα ,να ενωθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη, αντικολλητική φόρμα, χωρίς οπή και ψήνουμε για 12'-13΄.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει στη φόρμα.
Φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας (γκανάς): σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια.
Ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να λιώσει (εκτός φωτιάς), αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και προσθέτουμε λίγο- λίγο το βούτυρο, ανακατεύοντας , να ενσωματωθεί.
Απλώνουμε τη γκανάς ομοιόμορφα πάνω στο κρύο παντεσπάνι και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 1 ώρα, ή μέχρι να σκληρύνει η κρέμα.
Στραγγίζουμε τα κεράσια και κρατάμε το αλκοόλ τους.Φτιάχνουμε την κρέμα βανίλιας: μουλιάζουμε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσει.
Σε ανάλογο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα με το λοβό της βανίλιας, σκισμένο στη μέση κατά μήκος, μέχρι ν' αρχίσει να σιγοβράζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι ν' αρχίσουν ν' ασπρίζουν.
Προσθέτουμε το κορν φλάουερ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζεστό γάλα(αφού έχουμε αφαιρέσει τη βανίλια), λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια και ζωηρά.
Βάζουμε την κρέμα στο κατσαρολάκι και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 2'-3', ανακατεύοντας συνέχεια.
Προσθέτουμε τα μαλακωμένα φύλλα της ζελατίνας και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλκοόλ των κερασιών και το κιρς.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε τμηματικά στην κρέμα, ανακατεύοντας απαλά.
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο, να κρυώσει εντελώς.Βυθίζουμε τα κεράσια στην κρέμα σοκολάτας (ολόκληρα ή κομμένα στη μέση), κρατώντας, αν θέλουμε, μερικά για γαρνίρισμα.
Απλώνουμε από πάνω την κρέμα που ετοιμάσαμε και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Καλύπτουμε τη φόρμα με ζελατίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 7-8 ώρες, τουλάχιστον.
Την βγάζουμε από τη φόρμα σε πιατέλα και καλύπτουμε καλά την επιφάνεια με ξύσματα από την κουβερτούρα.
Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.
Την τελευταία στιγμή, αφήνουμε να πέσει επάνω λίγη άχνη, μέσα από σουρωτήρι.