Follow us

Εύκολος κορμός Χριστουγέννων με bitter σοκολάτα

Εύκολος κορμός Χριστουγέννων με bitter σοκολάτα

Υλικά

υλικά

80 γρ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις

100 γρ. ζάχαρη

20 γρ. κακάο σε σκόνη

4 αβγά

20 ml γάλα χαμηλών λιπαρών

20 ml βούτυρο λυωμένο

ζάχαρη άχνη και κάστανα μαρόν γιά το γαρνίρισμα

γιά την κρέμα:

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με πάνω από 60% κακάο

300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης

γιά το σιρόπι:

50 γρ. ζάχαρη 

20 ml λευκό ρούμι

50 ml νερό

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.

Χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Οταν έχει διπλασιαστεί σε όγκο προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια μαρέγκα σφιχτή.

Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι ν΄ασπρίσουν και να αφρίσουν.

Ρίχνουμε μέσα από σουρωτήρι το κακάο με το αλεύρι στο μείγμα, προσθέτουμε το λυωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με σπάτουλα.

Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα λίγη λίγη, ανακατεύοντας απαλά.

Απλώνουμε το μείγμα σε ελαφρώς παραλληλόγραμμο σχήμα (περίπου 25Χ30 εκ.) σε χαρτί ψησίματος, μέσα σε ταψί.

Ψήνουμε το παντεσπάνι γιά 15'.

Το βγάζουμε και μόλις γίνει χλιαρό το καλύπτουμε με μεμβράνη γιά να παραμείνει ελαστικό.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με τη ζάχαρη γιά 3'.

Προσθέτουμε το ρούμι.

Για την κρέμα σοκολάτας, χτυπάμε 200 ml κρέμας σε σαντιγύ.

Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη κρέμα και τη ρίχνουμε επάνω από την κουβερτούρα, που έχουμε κόψει σε κομματάκια.

Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει και να γίνει μια λεία κρέμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σαντιγύ ανακατεύοντας απαλά.

Την αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου.

Γιά να συνθέσουμε το γλυκό: τοποθετούμε σε ένα δίσκο το παντεσπάνι και το ραντίζουμε με το σιρόπι.

Απλώνουμε στο εσωτερικό τη μισή κρέμα.

Το γυρίζουμε σε ρολό, από τη μακρύτερη πλευρά του, χωρίς να το σφίγγουμε πολύ.

Τοποθετούμε το ρολό στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την υπόλοιπη κρέμα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα μικρό, ελαφρά λοξό κομμάτι από κάθε πλευρά του κορμού, για να δώσουμε την εντύπωση κομμένου ξύλου (αυτά τα κομμάτια μπορούμε, αν θέλουμε, να τα "κολλήσουμε" επάνω στον κορμό σαν ρόζους).

Με ένα πιρούνι κάνουμε ραβδώσεις επάνω στην κρέμα, σαν τα νερά του ξύλου.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια και γύρω γύρω την πιατέλα με ζάχαρη άχνη, που ρίχνουμε μέσα από σουρωτήρι.

Γαρνίρουμε με μισά κάστανα γλασέ και κάποιο χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό. tips: μπορούμε να γαρνίρουμε τον κορμό με φρέσκιες φράουλες ή κόκκινα φρούτα του δάσους (εφ' όσον βρούμε φρέσκα).

Το γλυκό αυτό είναι γιά 6-7 άτομα, οπότε μπορείτε να φτιάξετε συγχρόνως δύο κορμούς αν έχετε περισσότερους καλεσμένους.

Επίσης...

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

Κορμός σοκολάτας

Ο κορμός σοκολάτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα που συνδυάζει τη σοκολάτα με τραγανά μπισκότα και αρέσει σε όλους.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Απλή και Νόστιμη Σοκολατόπιτα

Η συνταγή για μία απλή και νόστιμη σοκολατόπιτα.

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.