Υλικά
υλικά
για τη ζύμη
2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. φρέσκο βούτυρο παγωμένο
3 κ.σ. μαργαρίνη παγωμένη
1 αβγό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/3 κ.γ. αλάτι
για τη γέμιση
1800 γρ. ώριμα ροδάκινα ή γιαρμάδες
2/3 φλ.τσ. ζάχαρη
1/4 φλ.τσ. ταπιόκα στιγμής (στα μεγάλα καταστήματα μπαχαρικών)
1-2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 ασπράδι αβγού
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. κανέλα
λίγη καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα
παρασκευή
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι 1 ταψάκι 20-22 εκ.
αρκετά βαθύ.
Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο και τη μαργαρίνη σε κομματάκια.
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι και ρίχνουμε τα βούτυρα.
Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει όλο το μείγμα μικρά ψίχουλα.
Ρίχνουμε τότε το αβγό χτυπημένο με το λεμόνι μαζί με 2 κ.σ παγωμένο νερό και ζυμώνουμε λίγο ώστε να ενωθούν τα υλικά, χωρίς να επιμείνουμε να γίνει λεία ζύμη.
Μπορεί να χρειαστεί 1 ακόμη κ.σ νερό.
Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την πλαταίνουμε ελαφρά και την τυλίγουμε σε μεμβράνη.
Πρέπει να μείνει στο ψυγείο 1 ώρα περίπου.
Φτιάχνουμε τη γέμιση: Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε χυμό λεμονιού, κανέλα, τη ζάχαρη, το τζίντζερ και την ταπιόκα.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ταπιόκα.
Πλένουμε τα ροδάκινα και τα ξεφλουδίζουμε (αυτό γίνεται πιο εύκολα αν προηγουμένως τα ζεματίσουμε για λίγα δευτερόλεπτα).
Τα κόβουμε σε μέτρια φετάκια και τα βυθίζουμε στο μείγμα των υλικών που ετοιμάσαμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.
Εχουμε βγάλει τη ζύμη από το ψυγείο ένα τέταρτο πριν, να μαλακώσει.
Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, με το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο.
Ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο αρκετή να καλύψει τον πάτο και το τοίχωμα του ταψιού.
Τακτοποιούμε μέσα τη γέμιση με τα ροδάκινα στρώνοντάς την ομοιόμορφα.
Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης και σκεπάζουμε την πίτα, γυρίζοντας το τελείωμα γύρω-γύρω προς τα μέσα να ενωθεί με το κάτω κομμάτι.
Αλείφουμε την επιφάνεια με ασπράδι αβγού και πασπαλίζουμε με λίγη καστανή (ή και λευκή) ζάχαρη.
Την τρυπάμε σε μερικά σημεία με πιρούνι.
Ψήνουμε στο φούρνο περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει 20΄ πριν το σερβίρισμα.