Follow us

Ροδακινόπιτα

Ροδακινόπιτα

Υλικά

υλικά

για τη ζύμη

2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

120 γρ. φρέσκο βούτυρο παγωμένο

3 κ.σ. μαργαρίνη παγωμένη

1 αβγό

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1/3 κ.γ. αλάτι

για τη γέμιση

1800 γρ. ώριμα ροδάκινα ή γιαρμάδες

2/3 φλ.τσ. ζάχαρη

1/4 φλ.τσ. ταπιόκα στιγμής (στα μεγάλα καταστήματα μπαχαρικών)

1-2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

1 ασπράδι αβγού

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κ.γ. κανέλα

λίγη καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα

παρασκευή

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι 1 ταψάκι 20-22 εκ.

αρκετά βαθύ.

Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο και τη μαργαρίνη σε κομματάκια.

Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι και ρίχνουμε τα βούτυρα.

Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει όλο το μείγμα μικρά ψίχουλα.

Ρίχνουμε τότε το αβγό χτυπημένο με το λεμόνι μαζί με 2 κ.σ παγωμένο νερό και ζυμώνουμε λίγο ώστε να ενωθούν τα υλικά, χωρίς να επιμείνουμε να γίνει λεία ζύμη.

Μπορεί να χρειαστεί 1 ακόμη κ.σ νερό.

Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την πλαταίνουμε ελαφρά και την τυλίγουμε σε μεμβράνη.

Πρέπει να μείνει στο ψυγείο 1 ώρα περίπου.

Φτιάχνουμε τη γέμιση: Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε χυμό λεμονιού, κανέλα, τη ζάχαρη, το τζίντζερ και την ταπιόκα.

Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ταπιόκα.

Πλένουμε τα ροδάκινα και τα ξεφλουδίζουμε (αυτό γίνεται πιο εύκολα αν προηγουμένως τα ζεματίσουμε για λίγα δευτερόλεπτα).

Τα κόβουμε σε μέτρια φετάκια και τα βυθίζουμε στο μείγμα των υλικών που ετοιμάσαμε.

Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.

Εχουμε βγάλει τη ζύμη από το ψυγείο ένα τέταρτο πριν, να μαλακώσει.

Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, με το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο.

Ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο αρκετή να καλύψει τον πάτο και το τοίχωμα του ταψιού.

Τακτοποιούμε μέσα τη γέμιση με τα ροδάκινα στρώνοντάς την ομοιόμορφα.

Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης και σκεπάζουμε την πίτα, γυρίζοντας το τελείωμα γύρω-γύρω προς τα μέσα να ενωθεί με το κάτω κομμάτι.

Αλείφουμε την επιφάνεια με ασπράδι αβγού και πασπαλίζουμε με λίγη καστανή (ή και λευκή) ζάχαρη.

Την τρυπάμε σε μερικά σημεία με πιρούνι.

Ψήνουμε στο φούρνο περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει 20΄ πριν το σερβίρισμα.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.