Υλικά
Υλικά για 6 άτομα
500 γρ. ρικότα
250 γρ κεράσια
250 ml γάλα πλήρες
4 κρόκοι πολύ φρέσκων αβγών
150 γρ. ζάχαρη
1/2 ζουμερό λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό
1 λοβό βανίλιας
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
Παρασκευή
Χτυπάμε ελαφρά τη ρικότα σ' ένα μπολ ν' αφρατέψει.
Σχίζουμε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και μ' ένα κουταλάκι ξύνουμε τα σποράκια μέσα στη ρικότα.
Προσθέτουμε και το ξύσμα του λεμονιού.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσουν και να αφρίσουν.
Μεταφέρουμε σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε με το κουτάλι τη ρικότα, ανακατεύοντας καλά με τον αβγοδάρτη.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το κρύο γάλα ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα και να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα σε δοχείο κατά προτίμηση μεταλλικό και το αφήνουμε κλεισμένο στην κατάψυξη για 4 ώρες τουλάχιστον.
Κάθε μια ώρα (για 3 φορές) το βγάζουμε και το χτυπάμε με τον αβγοδάρτη ή για ελάχιστα με το μίξερ χειρός.
Εν τω μεταξύ, αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο.
Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με την καστανή ζάχαρη και το λεμόνι και σκεπάζουμε.
Φέρνουμε σε βρασμό και αφήνουμε να βράσουν για 2' σε δυνατή φωτιά, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε ακόμα 3'.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και κατόπιν στο ψυγείο.
Προσθέτουμε 2-3 κ.σ από το σιρόπι των κερασιών στο παγωτό, κατά τη διάρκεια ενός ανακατέματος.
Σερβίρουμε το παγωτό σε ποτήρια και βάζουμε από πάνω μερικά κεράσια και 1 κ.σ από το σιρόπι τους.