Follow us

Κέικ με σταφύλια, καλαμποκάλευρο και σοκολάτα

Κέικ με σταφύλια, καλαμποκάλευρο και σοκολάτα

Υλικά

Υλικά

2 φλ. ρώγες από σταφίδα χωρίς το κοτσανάκι τους 

1 κ.σ. ελαιόλαδο

½ φλ. καλαμποκάλευρο για πολέντα

½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. μπέικινγκ πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

4 αβγά

¾ φλ. ζάχαρη

¼ φλ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

2 κ.σ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη

½ φλ. παρθένο ελαιόλαδο

150 γρ. πικρή κουβερτούρα ψιλοκομμένη

½ φλ. κρέμα γάλακτος

2 κ.σ. ζάχαρη

2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τα φούρνο στους 180οC.

Ανακατεύουμε τα σταφύλια με το ελαιόλαδο και τα απλώνουμε σε μια αντικολλητική λαμαρίνα φούρνου και τα ψήνουμε 40 λεπτά -1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Ετοιμάζουμε το κέικ: βουτυρώνουμε (ή λαδώνουμε) και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα διαμέτρου 23 εκ.

Κοσκινίζουμε σε μπολ το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκαλιού χτυπώντας συνέχεια.

Ρίχνουμε στο μπολ τα αλεύρια και τη μέντα ή το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας ελαφρά με ένα κουτάλι, να ενωθούν τα υλικά. Στο τέλος, βάζουμε και τα ψημένα σταφύλια και ανακατεύουμε πάλι με το κουτάλι.

Ρίχνουμε το χυλό στη φόρμα και ισιώνουμε με βρεγμένο κουτάλι την επιφάνεια.

Ψήνουμε 50 λεπτά -1 ώρα.

Αν δούμε ότι γίνεται πολύ σκούρα η επιφάνεια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε σε σχάρα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σοκολάτας. Βάζουμε την κρέμα, τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα την επιφάνεια του κέικ αφήνοντάς την να τρέξει στα πλάγια.

Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με μικρά τσαμπάκια φρέσκα σταφύλια που έχουμε αλείψει με χτυπημένο ασπράδι αβγού και έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη και λίγο κακάο.

Α.Τ.

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.