Υλικά
500 γρ. τσουρέκι Υλικά
½ φλ. καστανή ζάχαρη
2 φλ. φρέσκο γάλα με πλήρη λιπαρά
Ξύσμα από δύο λεμόνια
4 αβγά
1 δόση βανιλίνη
¾ φλ. ξανθές σταφίδες
¾ φλ. μπράντι
Μαργαρίνη (ή βούτυρο)
Εκτέλεση
Βάζουμε την ζάχαρη σε κατσαρολάκι και το στερεώνουμε επάνω στα χείλη μεγαλύτερης κατσαρόλας με νερό που να φθάνει στον πάτο του κατσαρολιού (μπεν μαρί).
Σιγοβράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε (κουνάμε απλώς κυκλικά το κατσαρολάκι), μέχρι να γίνει η ζάχαρη καραμέλα.
Τη ρίχνουμε μέσα στη φόρμα, την αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σταφίδες και τις μουλιάζουμε στο μπράντι.
Χτυπάμε καλά τα αβγά με τη βανιλίνη και το ξύσμα λεμονιού σε πυράντοχο μπολ.
Σιγοβράζουμε το γάλα μαζί με την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ρίχνουμε 1-2 κουτάλες της σούπας καυτό γάλα στα αβγά χτυπώντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη (τα ζεματίζουμε όπως στο αβγολέμονο).
Γυρίζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα (εκτός φωτιάς) και ανακατεύουμε ζωηρά να ενωθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε τις σταφίδες μαζί με το μπράντι που μαλάκωσαν και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε από το τσουρέκι τα πολύ ψημένα μέρη.
Το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές και το βάζουμε σε φόρμα καλά βουτυρωμένη Ρίχνουμε από πάνω σιγά –σιγά το μείγμα αβγά –γάλα –σταφίδες.
Αφήνουμε να μουλιάσει για 6 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C και βάζουμε τη φόρμα σε ταψί με νερό να φθάνει μέχρι τη μέση της φόρμας.
Ψήνουμε για 1 ½ ώρα.
Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε την πουτίγκα κομμένη σε φέτες, μαζί με γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, σιρόπι σοκολάτας, τριμμένη κανέλα, κρέμα σαντιγί, παγωτό, κλπ.
Α.Τ.