Υλικά
100 γρ. πλήρες τυρί κρέμαΥλικά (για περίπου 28 τεμάχια)
1 κ. γ. λάδι (π.χ. ηλιέλαιο)
450 γρ. ζάχαρη άχνη και δύο επιπλέον κ. σ.
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
40 γρ. βούτυρο
1 κ. γ. στιγμιαίο καφέ
2½ κ. γ. σκόνη κακάο
50 γρ. λευκή σοκολάτα
Θα χρειαστείτε επίσης:
μια μακρόστενη φόρμα για κέικ ή
ένα πλαστικό φαγητοδοχείο διαστάσεων περίπου 17,5x10 εκ.
Εκτέλεση
1 Βγάλτε το τυρί κρέμα από το ψυγείο 20 λεπτά πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής.
Λαδώστε τη φόρμα ή το φαγητοδοχείο με λάδι και μετά καλύψτε το ταψίμε αντικολλητικό χαρτί.2 Αδειάστε το τυρί κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ.
Κοσκινίστε 450 γρ.
από τη ζάχαρη άχνη.
Ανακατέψτε καλά.
Με ένα κουτάλι, αδειάστε το μισό μείγμα σε ένα μεσαίο μπολ.3 Ρίξτε 20 γρ.
βούτυρο σε μια κατσαρόλα.
Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Σπάστε την κουβερτούρα.
Προσθέστε τη στο βούτυρο και ανακατέψτε τη μέχρι να λιώσει.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά.4 Αδειάστε τον καφέ σε ένα φλιτζάνι και προσθέστε ½ κ.γ.
πολύ ζεστό νερό.
Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν όλοι οι κόκκοι.5 Πάρτε 1 κ.σ από το μείγμα του τυριού κρέμα από το μεγάλο μπολ.
Ανακατέψτε το με το μείγμα της σοκολάτας στην κατσαρόλα.6 Αδειάστε το μείγμα της σοκολάτας σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε το μείγμα του καφέ.
Κοσκινίστε το κακάο.
Ανακατέψτε καλά.
Με ένα κουτάλι, αδειάστε το μείγμαστη φόρμα ή στο φαγητοδοχείο.7 Με τη ράχη του κουταλιού, πιέστε το μείγμα στις γωνίες και στρώστε την επιφάνεια.
Βάλτε τη φόρμα ή το φαγητοδοχείο στο ψυγείο.8 Βάλτε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα.
Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
Σπάστε τη λευκή σοκολάτα σε κομμάτια.
Προσθέστε τη στο βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και κατεβάστε τη από τη φωτιά.9 Πάρτε 1 κ.σ από το μείγμα του τυριού κρέμα από το μεσαίο μπολ και προσθέστε το στο μείγμα της λευκής σοκολάτας στην κατσαρόλα.10 Προσθέστε το μείγμα της λευκής σοκολάτας στο μεσαίο μπολ.
Κοσκινίστε τις υπόλοιπες 2 κ.σ της ζάχαρης άχνης.
Ανακατέψτε καλά.
Βγάλτε τη φόρμα από το ψυγείο.11 Με ένα κουτάλι, προσθέστε το μείγμα της λευκής σοκολάτας.
Απλώστε το και στρώστε την επιφάνεια.
Ξαναβάλτε τη φόρμα στο ψυγείο για 2 ώρες ή μέχρι να πήξειτο μείγμα.12 Γυρίστε το γλυκό σε μια σανίδα.
Αφαιρέστε το χαρτί.
Αναποδογυρίστε το.
Κόψτε το γλυκό σε 28 κομμάτια.
Τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο και βάλτε τα στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σκληρύνουν.
Για να αποκτήσετε το αποτέλεσμα της φωτογραφίας, κοσκινίστε ½ κ.γ.
κακάο σε σκόνη πάνω από τα τετράγωνα κομμάτια.
Διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 5 ημέρες.
*Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Φτιάχνουμε γλυκά» των εκδόσεων Ψυχογιός.