
Υλικά
1 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίουΥλικά
1 ¼ φλ. ζάχαρη
½ φλ. καστανή ζάχαρη
4 αβγά
3 δόσεις βανιλίνης
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
1 φλ. γάλα
χυμός και ξύσμα από 3 μέτρια λεμόνια
1 ½ φλ. αποξηραμένα μύρτιλα (blueberries)
Για γαρνιτούρα: λιμοντσέλο, άχνη ζάχαρη, μαρμελάδα μύρτιλο
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μύρτιλα και τα μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό μισή ώρα.
Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι/φόρμα διαμέτρου 24 εκ.
και τινάζουμε φύγει το περισσό αλεύρι.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τα μύρτιλα και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο και αφράτο.
Προσθέτουμε τα αβγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, τη βανιλίνη, το γάλα και το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας να δουλεύουμε.
Όταν το μείγμα ενοποιηθεί το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι και ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο (αν δούμε ότι παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).
Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να χλιάνει 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για γαρνιτούρα: μπορούμε να το πασπαλίζουμε απλώς με ζάχαρη άχνη. Ή μπορούμε να το αλείψουμε με μαρμελάδα από μύρτιλα ή φρούτα του δάσους.
Ή μπορούμε να κάνουμε βαθιές χαραξιές με μαχαίρι και να το ποτίσουμε με λιμοντσέλο διαλυμένο σε νερό σε αναλογία 2 μέρη λιμοντσέλο 1 μέρος νερό.
Α.Τ.