Υλικά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Υλικά
1 φλ. κακάο σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 ½ φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 ½ φλ. ζάχαρη
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα χωρίς το κέλυφος
150 γρ. κουβερτούρα
5 αβγά
2 δόσεις βανιλίνης
1 φλ. γάλα
Για την κρέμα σοκολάτας
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
100 γρ. γλυκόζη
2 δόσεις βανιλίνης
220 γρ. κουβερτούρα 55%
450 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα χωρίς το κέλυφος
Για την επικάλυψη:
1 φλ. κρέμα με 35% λιπαρά
300 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα χωρίς το κέλυφος
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας: θρυμματίζουμε στη μουλινέτα τα 100 γρ.
φιστίκια.
Σιγοβράζουμε ελάχιστα τα 300 γρ.
κρέμα γάλακτος.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρι ή σε πολύ χαμηλή φωτιά και την προσθέτουμε στο μείγμα κρέμα γάλακτος–σοκολάτα.
Δουλεύουμε με μίξερ χειρός για 2 –3 λεπτά.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι (όχι με τον αβγοδάρτη).
Σκεπάζουμε με μεμβράνη (να μην εφάπτεται στην κρέμα) και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και μετά στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.Ετοιμάζουμε το κέικ: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170o C.
Θρυμματίζουμε στη μουλινέτα τα 100 γρ.
φιστίκια.
Χοντροκόβουμε με το μαχαίρι την ημίγλυκια κουβερτούρα.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα βαθύ ταψάκι/φόρμα διαμέτρου περίπου 23 εκ.
και ύψους 10 εκ.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το κακάο, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και ρίχνουμε τα αβγά ένα –ένα.
Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
Ρίχνουμε το μείγμα βούτυρο-αβγά-γάλα στο αλεύρι, προσθέτουμε την κουβερτούρα και τα φιστίκια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ίσα να αναμιχθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν έχουν λίγους σβόλους.
Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα και ψήνουμε γύρω στα 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ να μείνει για 10 λεπτά, αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Το κόβουμε οριζοντίως στα δύο.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: σε μικρό αντικολλητικό κατσαρολάκι, φέρνουμε την κρέμα γάλακτος σε βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πυκνώσει, γύρω στα 5 λεπτά.
Συναρμολογούμε το κέικ: βάζουμε το ένα κομμάτι κέικ στην πιατέλα σερβιρίσματος, απλώνουμε επάνω την κρέμα σοκολάτας και τοποθετούμε επάνω το άλλο κομμάτι.
Καλύπτουμε με την ganache και σκορπάμε επάνω τα ολόκληρα φιστίκια.
Αφήνουμε το γλυκό να μείνει 2 ώρες πριν το κόψουμε σε τρίγωνα.
Α.Τ.